Montage
Instructies over het verhuizen en monteren van het waterbed

Alle, bij beddenspeciaalzaak Slaaptijd gekochte, bedden en waterbedden worden vakkundig en keurig netjes gemonteerd. De verpakkingsmaterialen worden mee teruggenomen en tevens wordt er uitleg gegeven over het gebruik en onderhoud van uw nieuwe bed. Mocht u zelf uw waterbed na een verhuizing of verbouwing weer willen monteren, ga dan als volgt te werk en neem er vooral de tijd voor. Houdt rekening dat het bovenzetten, monteren, vullen en ontluchten van een waterbed ongeveer drie uur in beslag neemt als u het goed wil doen.

montage waterbed

Probeer geen andere dingen tijdens het vullen er bij te doen, dit om te voorkomen dat het waterbed er te snel en scheef ingelegd wordt of dat het waterbed plotseling veel te vol zit. Zorg er voor dat u een schone slang heeft om het bed te vullen. Dat wil zeggen, maak het uiteinde van de slang goed schoon en spoel de slang eerst een paar minuten met heet water goed door.

Plaats de ombouw of de achterwand van het waterbed. Positioneer daarna de plinten nauwkeurig op de juiste plaats. De afstand van muur tot de plint dient 15cm te zijn. Indien een achterwand wordt geplaatst dient de achterwand strak tegen de muur aan geplaatst te worden. De afstand van de plint tot aan de achterwand dient 12,5 cm te zijn. Let er op dat de plint goed haaks en dus recht staat ten opzichte van de muur of achterwand. De metalen plinthoeken van Profine kunnen het beste met een rubberen hamer vast getikt worden. Plaats vervolgens de kruisjes in de plintbak. Gebruik tenminste 3 kruisjes per ligplaats. Plaats vervolgens de twee bodemplaten op de plintconstructie en de kruisjes zodat de platen aan beide kanten even ver oversteken(ongeveer 16 cm). Hebt u het model Profiel met houten randen, dan monteert u nu de vier houten randen rondom het bed.

(Let op! Hebt u het 21cm model van Profine of een softside waterbed van een andere leverancier dan dient u nu de onderkant van de hoes op de bodemplaat te leggen om vervolgens de schuimranden hier in te leggen. Hebt u een losse onderdeken met klittenband (Profine Variant, Basic, Profiel) of met een instopstrook dan geldt dat niet. Dus alleen bij waterbedden met een hoes die een ritssluiting heeft en een border van 21cm hoog moet nu de onderkant van de hoes worden gemonteerd op de bodemplaat om vervolgens de schuimranden daar in te zetten. Op die stoffen onderkant komt vervolgens het verwarmingselement te liggen met het snoer door het doek heen naar buiten.)

Vervolgens monteert u de schuimranden vast aan de bodemplaat. Bij het model Variant en het model Profiel gaat dit heel eenvoudig met klittenband, bij het model Basic schroeft u deze weer vast op de bodemplaat. Vervolgens legt u het verwarmingselement op zijn plaats met de tekst naar boven. Dit staat altijd op de verwarmingsmat welke kant boven moet. De thermostaat legt u vervolgens aan de achterkant van het bed neer. Eventueel koppelt u de thermostaat, indien mogelijk, los en haalt u de stekker door een gat van de bodemplaat. Als dit niet gaat, de draad op de hoek tussen twee schuimranden doorhalen. Bij een duo heeft u uiteraard twee verwarmingselementen en twee thermostaten nodig. Plaats de verwarmingsmat altijd zo ver mogelijk aan het voeteneinde en niet verder dan 25 cm van de kant. Ook bij één verwarmingselement! Er kan dan altijd gemakkelijk een element vervangen worden zonder dat het bed leeg hoeft. De warmte wordt toch verdeeld over het hele bed, daar hoeft hij niet voor in het midden te liggen.

Leg nu de veiligheidsvoering netjes op zijn plaats. Zorg er voor dat hier geen vouwen in komen te liggen en let op dat hij mooi recht en evenwijdig er in komt te liggen. Plaats nu het matras in de ombouw. Hebt u twee matrassen dan komt in het midden een dun scheidingswantje te liggen. Dit is er voor om de temperatuur gescheiden te houden.

Nu komt het belangrijkste en waar het bij veel verhuizingen van waterbedden ook fout gaat, het er recht, netjes en fatsoenlijk inleggen van de watermatras. Maak dus ook niet die fout en probeer hier even zorg aan te besteden en denk nu niet van matras er in en vullen maar.

Leg eerst het matras in de bak en haal de vuldop er af zodat er lucht in de matras kan. Ga op je knieën in het bed zitten en kijk naar de onderkant van de matras. Hier ziet u een zwarte bodem. Die dient aan alle vier de kanten precies even ver van de kant te liggen. Meestal een centimeter of vijf. Als dit ongeveer goed ligt, vult u het bed met een bodempje behoorlijk warm water. Een graad of 40 is prima. Vervolgens stopt u met vullen en trekt u de matras stevig recht terwijl u in het bed op uw knieën zit. Trek alle plooien uit de matras en controleer vervolgens opnieuw of de bodem aan alle vier de kanten evenveel ruimte heeft (het kan zijn dat de zijkanten minder ruimte hebben dan het hoofd/voeteind. Dat is niet erg). Trek ook alle vier de hoeken diagonaal flink aan.

Als u dit gedaan hebt vervolgt u het vullen van het bed met water van ongeveer 25 graden. Als u niet weet hoe warm het water is, kunt u op de helft van het vullen de thermostaat in het stopcontact steken. Als u de temperatuur omhoog en omlaag draait ziet u welke temperatuur het bed heeft op het moment dat het lampje uit gaat. Gaat hij nergens uit is het water veel te koud, andersom is het veel te warm. Tijdens het vullen kunt u de Profine hoes vast zetten met het klittenband aan de randen van het waterbed. Leg eerst de hoes recht over de schuimranden en begin met het vastzetten van de hoes aan het hoofdeinde. Vervolgens de zijkanten. Als het bed vol zit kunt u de hoes aan het voeteneinde vast zetten. Stop met vullen als het waterbed ongeveer 2 cm onder de rand gevuld is. Als u volledig in het midden van het bed gaat zitten met gestrekte benen mag u net de bodem nog voelen.

Let er op dat het bed in 9 van de 10 gevallen te vol wordt gevuld. Het is makkelijker om er wat minder in te doen en er vervolgens een paar dagen later een paar liter bij te doen dan er water uit te halen. Maar mocht er water uit gehaald worden, doe dit dan met een klein stukje slang en een emmer. Die zet u op de grond, de slang stopt u in het waterbed, even aanzuigen en vervolgens snel het uiteinde van de slang in de emmer stoppen. Water erbij gieten, gaat het beste met een trechter en een liter fles. Nooit meer aan de kraan met een slang. U hebt geen idee wat er dan in gaat en als hij weer te vol is, weet u niet hoeveel er uit moet. Doet u het met een emmer (10 liter) of met flessen dan kunt u dat prima bijhouden.

Vergeet niet om de stekker van het verwarmingselement in het stopcontact te stoppen, de temperatuur goed in te stellen, het bed goed te ontluchten en om conditioner toe te voegen aan het waterbed. Twijfelt u of het monteren, demonteren, verhuizen van uw waterbed zelf lukt? Voor een bescheiden bedrag doen we het graag voor u. Uiteraard moet u dit wel enige weken van te voren met ons afspreken en plannen. Voor het leeghalen van het waterbed verhuren wij eventueel ook een pomp. Probeer dit niet met een slang, tenzij u het waterbed naar de vuilstort wil brengen.

Veel succes. Hebt u een vraag of opmerking? Bel of mail ons gerust.

Waterbedden   Welk waterbed   Hygiëne   Temperatuur   Modellen waterbedden   Onderhoud waterbedden   Zensleep